Servírování vín bez alkoholu

Víno bez alkoholu pro všechny z nás, nejenom v Praze. Také doporučení, skloubení s pokrmy, servírování a víno podle příležitosti, vše je stejné i podobné, jako s klasickými víny. Nealkoholické víno mohou pít nastávající maminky, kojící ženy, řidiči, sportovci a vyznavači zdravého životního stylu i lidé držící nejrůznější diety. Vína bez alkoholu obsahují jen minimum kalorií, což jistě všechny konzumenty bojující s nějakými těmi kily navíc opravdu potěší.

I víno bez alkoholu má své pravidla servírování. Víno je nápoj velice společenský, a proto i jeho servírování se podřizuje daným pravidlům.
Když už jste si u nás vybrali a koupili to správní víno pro danou příležitost, určitě ho budete chtít podávat tím nejlepším způsobem. Nepotřebujete k tomu žádné drahé vybavení: příprava a otevření láhve, přičichnutí k zátce, nalití a ochutnání vína ještě předtím, než ho nalijete sobě či svým přátelům, to vše je tradiční rituál, který změní jednoduché pití vína ve vzrušující a gurmánský zážitek.

Teploty pro podávání vína bez alkoholu

Teplota má na chuť vína značný vliv. Každý druh vyžaduje pro podávání svou optimální teplotu, při které nejlépe uvolňuje své aroma a příchutě. Obecně platí, že čím plnější druh, tím teplejší by víno mělo být. Všem našim šumivým vínům bez alkoholu velmi prospěje dobré a správné vychlazení.
 
Otevření a podávání vína bez alkoholu

Každá příležitost vychutnat si naše víno bez alkoholu vyžaduje ten správný způsob podávání vín. Tak jako z avíno, ani u vybavení platí, že nemusíte moc utrácet, nemusíte ani investovat do vývrtky. Vína bez alkoholu otevřete snadno a rychle i bez vývrtky. To je pro hostitele obrovská výhoda.

Sklenice by měly být jednoduché a bezbarvé, aby umožnily prozáření barvy vína, a měly by být tenkostěnné. Silnostěnné sklenice Vás psychologicky připravují na špatné víno. Vinné sklenky by měly být vždy se stopkou. Pijete-li ze sklenice bez nožky, teplo Vaší dlaně víno ohřívá. Vždy, když víno pijete nebo ochutnáváte, držte sklenici za stopku. Téměř pro každý druh vína bez alkoholu můžete mít doma připravené jiné sklenice, ale ve skutečnosti vystačíte se třemi druhy:

Sklenice s většími číšemi – umožní  „velkým“ červeným vínům dýchat a uplatnit své aroma
Menší sklenice s číšemi ve tvaru tulipánu - pro bílá vína, výhodou menších sklenic je, že se víno nestačí ohřát
Vysoké, štíhlé sklenice – maximálně omezí přístup vzduchu a zadrží bublinky ve víně po delší dobu

 
Příprava červeného vína bez alkoholu k podávání

Červených vín bez alkoholu máme opravdu velký výběr. Záleží na odrůdě a zemi původu. Všechna naše červená vína bez alkoholu a jejich láhve mají šroubovací uzávěr.
 
Pár hodin před plánovaným podáváním červeného vína postavte láhev do vzpřímené polohy. Při nalévání nikdy nedržte láhev za hrdlo (spíše za tělo  nebo dolní část) a příliš s ní netřeste, aby se sediment znovu nezvířil. Mnoho lidí řeší tuto záležitost tak, že nechává láhev před podáním několik hodin otevřenou, aby se vydýchala. U vín bez alkoholu toto nemá až takový význam, protože v kontaktu se vzduchem je příliš málo vína. Namísto toho raději nalijte víno do velké sklenice a několikrát s ním zakružte. Pomůže to uvolnit vůně i příchutě vína a podstatně zjemní třísloviny, které se v některých červených vínech nacházejí.
 
Víno z láhve zvolna lijte rovnoměrným proudem na boční stěnu karafy. Na konci nevyhnutelně budete muset obětovat trochu vína, aby se sediment nedostal do dekantační nádoby. A nyní již můžete nalévat víno z karafy do sklenic svých hostů.
 
Otevření a podávání šumivého vína bez alkoholu.

Máme velký výběr šumivých vín bez alkoholu. Je u našich zákazníků velmi populární. Šumivé víno vytváří  v láhvích stejný tlak, jaký je v pneumatikách vašeho auta, proto musí být otevíráno opatrně. Nevystřelujte zátku, pokud jste právě nevyhráli jackpot, je to nebezpečné a je to zároveň plýtvání drahocenným vínem. Odřízněte fólii záklopky pod úrovní zátky a opatrně ji odstraňte z láhve. Palcem zátku přitlačte do hrdla a uvolněte drátěnou agrafu. Nyní zátku pevně uchopte a pootáčejte oběma směry spíše samotnou láhví než zátkou. Po uvolnění zátky, očistěte hrdlo láhve a víno nalijte stálým proudem do flétnové sklenice, která je nakloněná, abyste mohli kontrolovat perlení.

Nalévání šumivého vína bez alkoholu je mnohem obtížnější než nalévání vína tichého, právě kvůli bublinám. Tím, že do naší nabídky vín bez alkoholu přibylo populární Prosecco, je takřka povinnost ho mít neustále při ruce. Našim hostům doma hodně chutná. Způsob nalévání, zda necháte sklenici na stole nebo naléváte přímo hostovi, ponecháme čistě na každém. Nealkoholická etiketa nic nedoporučuje ani nezakazuje. Snad jen, že nejdříve naplníme všechny sklenice pro naše hosty a teprve potom je rozdáváme kolem. Pro slavnostní příležitost je důležité, aby všichni zvedli plnou sklenici k přípitku současně.
 
Zásady a společenská pravidla při nákupu vína bez alkoholu

K zásadám slušného vychování patří mít doma hodně našeho vína bez alkoholu, aby bylo stále co dolévat. Nemít dobré víno, nebo ho mít málo, to není dobrá vizitka hostitele. Dolévat sklenice hostům je prostě slušnost. Dolití byste měli nabídnout až těsně předtím, než bude hostova sklenice prázdná, neměli byste ale nechávat hosta s prázdnou sklenkou příliš dlouho, ani na něj spěchat, aby svou sklenici vypil. Aby vám víno po dolití sklenice neukáplo, mírně s ním pootočte, než láhev postavíte do vzpřímené polohy.
 
Jaké jídlo vybrat k dobrému vínu bez alkoholu??
 
Začněte s aperitivem. Mám v nabídce italské verze bez alkoholu a ty mám opravdu rád. Před jídlem si namíchám malou skleničku s ledem a po tom mi krásně vyhládne a dostanu chuť pořádně jíst.
 
Sladit doma pokrm správně s naším  vínem bez alkoholu není zas jen tak! Tak či onak, je dobré vědět, jak na to a co vybrat. Podle mne je nejlepší první vybrat a u nás koupit víno a pak k němu vařit nebou koupit jídlo. To se to potom hoduje. Já mám rád šunku, míchaná vajíčka, sýr, rybičky a hodně vína. To se mi to panečku debužíruje, když mám vína plný barák, plnou prodejnu a plné sklady.
 
Jaké víno bez alkoholu pít k masu?

* K vepřovému masu se hodí mladší, plnější červené víno jako Modrý Portugal.

* Drůběží maso vždycky doplňte jen bílým, mírně aromatickým vínem, zkuse třeba Muller Thurgau nebo Pálavu.

* K hovězímu podávejte vyzrálejší, plná červená vína. Vsaďte na Cabernet Sauvignon a neuděláte chybu.

* Jehněčí pečeně si rozumí se zralým červeným vínem s příchutí a vůní lesního ovoce, například se Svatovavřineckým nebo s Merlotem.

* Ke zvěřině nalévejte plné, vyzrálé červené víno. Čím je maso tmavší a úprava těžší, tím barevnější a vyzrálejší červené víno k němu pijte. Vhodný je starší ročník Frankovky, Svatovavřineckého nebo náš dealko Zweigelt z rakouska. Pokud je maso příliš tučné, volte raději mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin.

* Kachnička k nedělnímu obědu si žádá také červená vína. Chybu neuděláte Merlotem z Francie.
 
Jaké víno bez alkoholu pít k rybám?

* U ryb záleží na způsobu přípravy, čím je ryba jemnější a méně mastná, tím lehčí víno vybírejte. Obalované a smažené ryby doplňte plnějším nebo lahvově zralým vínem, třeba Chardonay nebo Ryzlinkem z Německa. Pozor, vína by měla být vždy suchá a to ten náš Riesling od Rýna a Mosely opravdu je. Ten má opravdu říz.

* K mořským rybám neváhejte podávat zralá vína jako Chardonay, Sauvignon Blanc či Ryzlink rýnský.

* Štiku, kapra nebo pstruha krásně doplní bílá kořenitá vína jako Veltliner z Rakouska. Ten s trochou pepře.

* K uzené tresce nebo lososu pijte suché ryzlinky sekty
 
Jaké víno bez alkoholu pít k sýrům?

* Plísňové sýry typu hermelín se hodí k bílým, jemně kořenitým mladým červeným vínům. Tip: Cabernet a Frankovka od souseda z rakouska

* Nivu a sýry s modrou plísní zapíjejte naopak růžovým. Můj tip: Rulandské modré rosé Viante polosuché

* Parmazán, čedar, moravský bochník nabízejte k mladým, ovocným červeným vínům. Můj Tip: je francouzské červené nebo bílé Romance en Blanc či Rouge.
 
Jaké víno bez alkoholu k rizotu, k asijské kuchyni a k těstovinám?

Dobře uděláte, když tahle lehká jídla kombinujte s dobrým bílým vínem. Výborný je třeba italský Pinot gris, německý Sanus, Schaurebe, či moravské Chardonnay z Blatničky
 
Jaké víno bez alkoholu pít k dezertům?

Popíjejte k nim vína mírně perlivá, raději aromatická, třeba náše moravské REVINE vína. V nabídce jsou jak červené, bílé i rosé.

* K ovocným salátům je ideální suché i polosuché víno bez alkoholu, třeba náš Muškát moravský, Sauvignon blanc

* Ke krémovým dezertům si vychutnejte cuvée Rosé z Francie

* Sorbety s vínem moc dohromady nejdou, a já je stejně nemám rád.
 
Když už sladká tečka na závěr, tak si dám dobrou zmrzlinu. K ním tak jako já vsaďte na naše nealko rosé sekty, demi sekt či brut. To mě pak stojí celou noc jak prut. Holkám strašně chutná naše Prosecco z Itálie.
 
 
Nejlepší víno bez alkoholu kup na prodejně vína podle Gusta obchod. Osobní odběr zdarma! Vína doručíme celá ČR. Prodej nealko 0,0% vín zde. Pokud možno, nejezte blbé jídlo a nepijte špatné víno bez alkoholu.

Kontaktujte nás